KAKO PRAVILNO ISKORISTITI ENERGIJU ZA TRČANJE

KAKO PRAVILNO ISKORISTITI ENERGIJU ZA TRČANJE

MANJAK kondicije očituje se bolnim mišićima, kratkim relacijama i usporavanjem brzine. No, najveći neprijatelj u napretku je upravo naš um.

Istraživanja su pokazala kako je mozak programiran tako da te uspori kako bi se sačuvala energija, no postoji nekoliko jednostavnih trikova kojima se možeš natjerati da iskoristiš nešto od te neiskorištene energije i tako trčiš duže i brže nego prije!

Raspodjeli kilometražu

Trčanje u intervalima čini se lakše, pa probaj velike relacije raspodijeliti na nekoliko manjih. Probaj sa zagrijavanjem, brzim ponavljanjima, sporiji intervali u kojima oporavljaš i hlađenjem.

Probaj ovo: Zagrij se džogiranjem od 10 do 20 minuta, trči 6 puta po 800 metara, a između svakog sprinta džogiraj 400 metara.

Sprintanje je teško, no ako želiš sve podići na novu razinu – ubaci pokoji trening snage između setova. Dovoljno je koristiti vlastitu težinu i napraviti par vježbi, a tvoj mozak svako će novo trčanje registrirati kao novi trening, a ne nastavak prijašnjeg sprintanja.

Probaj ovo: Uputi se u park ili na stazu za trčanje. Napravi 4 sprinta od 50, 100 ili 200 metara. Umjesto hodanja, između svakog sprinta napravi vježbu snage: 15 trbušnjaka, 20 sklekova, jednominutni plank ili 30 čučnjeva. To je jedan set. Kad završiš, odmori i ponovi što više setova.

Ubrzaj vježbanje

Probaj se fokusirati na intenzitet trčanja, a ne na kilometražu. Povećavanjem brzine ubrzat ćeš puls te tako postići puno bolje rezultate.

Probaj ovo: Zagrij se, a zatim kreni s trčanjem. Sredinom treninga počni trčati brže 30 sekundi, a zatim 30 sekundi trči sporije. Ponovi 4 puta.